כאשר מעצבים דירה או בית עבור אנשים בגיל השלישי, יש לקחת בחשבון את הצרכים המיוחדים שלהם שמשתנים עם השנים. עיצוב לגיל השלישי בשונה מעיצוב לגילאים צעירים יותר, הוא עיצוב בית בטוח.ולכן לא מספיק להעזר במעצב מיומן אלא גם במעצבת שיודעת את התקנים,אביזרים וכמובן רגישה לגיל זה ,כדי שעם המגבלות עדיין ניתן ליצור בית שיהיה גם פונקציונלי ואסתטי ולא כבד וזקן.
מעבר לכך, תהליך העיצוב והשינויים כרוך במעבר לשטח מחיה קטן יותר וללא מדרגות. מעבר זה מצריך ראשית רגישות לאנשים שחלקם מבינים שהגיע הזמן לעשות שינויים למרות שההשלמה לא פשוטה ריגשית ולעיתים אפילו יש התנגדות או הכחשה למצב. אם הזוג החליט על דעת עצמו לעבור לעיר אחרת כדי להיות ליד הילדים , או לעלות לארץ או רק לעשות שיפוץ בדירה הקיימת, צריך למצוא פתרונות זמניים עד למעבר לדירה חדשה מונגשת ובטוחה.
מעבר מדירה גדולה לדירה קטנה הוא תהליך מאתגר, אך עם התכנון הנכון ועם התמקדות בעקרונות הבסיסיים של בטיחות, נגישות, אסתטיקה ופונקציונליות, ניתן ליצור חלל מגונן ונעים שמתאים לצרכים של בני הגיל השלישי ואורחיהם. בעבודה משותפת עם אנשי מקצוע בתחום העיצוב פנים, אפשר להבטיח שהמעבר יהיה לא רק טכני, אלא גם חווייתי, נעים ומיוחד.
במאמר זה, אתייחס למספר היבטים הקשורים לתכנון ועיצוב פנים לגיל השלישי -אוכלוסיית גיל הזהב. תכנון קפדני במטרה להבטיח שלא רק שהמקום יהיה אסתטי ויפה, אלא גם נגיש, בטוח ופונקציונלי.
צמצום כמויות חפצים וריהוט
במעבר מדירה גדולה לדירה קטנה, יש צורך לרכז את החפצים והמוצרים שיישארו בסביבה החדשה. תהליך זה יכול להיות מורכב ולעיתים גם רגשית. כדאי לעודד את הלקוחות לעבור על האוספים שהם רוצים לקחת איתם, באווירה חיובית ונעימה. תהליך זה יחייב לבחור את הפריטים שהכי משמעותיים, ולדחות את הפריטים שאינם נחוצים במעבר החדש. חלקנו מורגל לסנן כלים,ספרים, בגדים ופריטי ריהוט במהלך השנים, אך הפעם כנראה, שטח המחיה יהיה קטן יותר ויהיה קל להתנהל עם פחות חפצים וניירת.
אחסון אסתטי, נגיש ופרקטי
אחסון הוא מרכיב קרדינלי בעיצוב דירה קטנה לגיל השלישי אבל לא רק. כדי לשמור על הסדר, ניתן להשתמש ברהיטים עם אחסון מובנה, כמו מיטות עם מגירות מתחתיהן עם מנגנונים איכותיים וקלים לתיפעול או ספות עם שטח אחסון בסמוך להן. קיימת אפשרות לעצב ארונות עם דלתות הזזה אסתטיות, כונניות משולבות שישמשו לאחסן ספרים וחפצים קטנים, תוך כדי שמירה על קו עיצובי אחיד ונעים. ספקי ריהוט והאחסון: ספקי ריהוט שאני נעזרת בהם כבר שנים, מציעים רהיטים נוחים, איכותיים ,פונקציונאליים ואסתטיים. רהיטים עם אחסון אינטגרלי שאני מתכננת, יכולים להיות פתרון מצוין ובמראה קליל, מראה הומוגני ומינימליסטי כדי שלא יהיה עומס ויזואלי בחלל הציבורי ובחדרי השינה. וכמובן שיהיה נח לפתוח את הדלות והמגירות, להגיע לבגדי החורף והקיץ, שתהיה הפרדה וסדר כדי שיהיה קל למצוא פריטי לבוש.
בטיחות ונגישות
בעת תכנון עיצוב עבור אנשים בגיל השלישי, יש להקדיש תשומת לב מיוחדת לבטיחות. לדוגמה, על הקירות ניתן להוסיף מאחזים אסתטיים לבטיחות ויציבות, ויש להתקין ידיות תמיכה בחדרי אמבטיה ובסביבות אחרות שבהן יש סיכון להחלקה. דלת חדר הרחצה מיוחדת ויקרה, אך פותרת את הבעיה של הגשת עזרה למי שהחליק ונפל וחוסם את הכניסה לחדר הרחצה. הדלת יכולה להפתח החוצה אם זה אפשרי בלי להתנגש ולפגוע בבן הזוג או דלת הזזה איכותית עם כיס פנימי שלא תמיד קל לאנשים מבוגרים לגרור , או דלת עם מנגנון דו כיוונית מיוחדת.
כמובן שגודל חדר רחצה מונגש גדול יותר כדי לאפשר נגישות נוחה לכיסא גלגלים וגם למי שיעזור בטיפול במן הרחצה. אחד השינויים הגדולים וההכרחיים בשיפוץ, הינו הגדלת שטח חדר הרחצה, שינוי למקלחת ארוכה ורחבה שניתן גם לשבת בה וזה אומר לעיתים שמיקום חדר השינה משתנה. גם המרחק בין המיטה לקיר דורש מספיק מקום מעבר ולכן יש לעיתים קרובות שינוים במיקום וגודל החדרים הללו.לעיתים, שינוי מיקום המיטות בחדר יפתור את בעיית המרחב הרצוי ואז צריך לשנות את מיקום המתגים והשקעים שלצידי המיטה ובכניסה החדשה או הקיימת לחדר.
המסדרונות יהיו רחבים מספיק כדי לאפשר מעבר קל של כיסא גלגלים או מכשירי עזר אחרים כך שפרקי הידיים, לא יתחככו בקירות. כבלים לא יונחו לאורך הרצפה . זה מזכיר לי שהיו לקוחות שהבעל ניסה לחסוך ולכן לאורך הדירה היו המון כבלי חשמל ופשוט פחדתי ליפול ולא היתי מרוכזת בשיחת היעוץ.
גם מפסקי התאורה ושקעים, יהיו בחלקם בגבהים שונים מהמקובל ונמוכים יותר, כדי לאפשר למי שמתנייד בכיסא גלגלים, ללחוץ על המתג בקלות כשהוא בגובה ישיבה.
הנגשת סביבת הבית כוללת את אזור החניה, מדרכה, רכב ושביל כניסה לבית. יש פתרונות שונים וישנן מספר חברות המספקות איבזור מיוחד שחלקו גם טכנולוגי. אנשים בגילאי ה-60 פלוס שמתכננים שיפוץ בביתם ועדיין צעירים בגוף ונפש, טוב יעשו אם חלק מהתכנון או כולו כבר ישלב הנגשה שתשמש לעתיד. במציאת פתרונות טכנולוגיים, בית חכם, הוא שילוב נפלא למי שרגיל לטכנולוגיה. למי שכבר נפל , לעיתים אשלב פיזיותרפיסט המתמחה בגיל השלישי והרביעי או עובדת סוציאלית שמגדירים את המוגבלויות. כל זה קריטי לבריאות הנפשית ושמחת החיים. כדי שאנשים עם מוגבלות תנועה לא יכנסו לדיכאון וירגישו מבודדים חברתית בגלל לקויות ראיה/ שמיעה/ הליכה וכו.
תאורה
תכנון התאורה הוא אלמנט מרכזי בעיצוב איכותי לדירות קטנות. התאורה תתאים לכל חדר בנפרד. שימוש בגופי תאורה רכים ומאירים יכול לשפר את ההרגשה בחלל וכמובן כדי למנוע הצללות ו”כיסי חושך” ולוודא נראות טובה שלא יסנוורו. רגישות לאור שונה בגילאים אלה כמו גם רעשים.
מכיוון ששינה רציפה, די נדירה בגילאים אלה, אני תמיד מתכננת פתרונות בטיחותיים ונעימים עבור שעות הלילה ברחבי הבית השונה משעות הערות ומשמשת בעיקר כתאורת התמצאות.
איכות גווני התאורה חשובה כדי למנוע הרגשה של ריצוד אור. מוזמנים להרחיב את הקריאה במאמר נוסף שכתבתי בנושא “מושגים בסיסיים בתאורה”
גוונים רכים
גוונים רכים ופסטליים של צבעי קירות יכולים לשדר חמימות ולהרחיב את התחושה של החלל. צבעים כמו כחול בהיר, ירוק רך או ניוד יכולים להשפיע על מצב הרוח ולהפוך את הבית לנעים יותר.
בנוסף, ניתן לשדרג את האקוסטיקה על ידי שימוש בחומרים רכים – כמו שטיחים שטוחים עם בטנה נגד החלקה כדי למנוע החלקה.
ווילונות – יכולים לסייע בהפחתת רעשים ולהפוך את הבית לאזור נוח יותר, ראש מיטה מחופה בבדים איכותיים ותפור ,צמוד לאורך קיר המיטה.
תכנון סלון לדירה לגיל השלישי: נגישות, בטיחות ונוחות
בעיצוב סלון עבור דירה המיועדת לגיל השלישי, עלינו להבטיח שהחלל יהיה בטוח, נגיש ונוח לחיים היומיומיים. זהו מרכז הבית, בו מתרכזת משפחה וחברים ולכן יש לשים דגש על פרטים שיעניקו תחושת נוחות וביטחון.
גובה הריהוט ונגישות
- גובה ריהוט מותאם: בתכנון מערכת ישיבה לסלון, חשוב לבחור ריהוט בגובה נוח ונגיש למשתמשים בגיל השלישי. ספות וכסאות צריכים להיות בגובה כזה שמאפשר ישיבה וקימה קלה מבלי להפעיל לחץ על הגב או המפרקים. רהיטים נמוכים , מושבים ישנים ושקועים או מושבים רכים מאד, יכולים להוות אתגר עבור אנשים עם קשיי תנועה.
- ריהוט פונקציונלי: כדאי לבחור בריהוט שמעוצב בצורה פשוטה ופרקטית, שיתמזג בקלות עם שאר החלל. ספות עם מקום אחסון יכולות להוות פתרון מצוין, ומסייעות בשמירה על סדר במרחב.
מרחב פתוח ונעים
הרגשת זרימה ,קלות ומעבר נח בין הרהיטים שרצוי שלא יהיו כהים וכבדים, ימנעו נפילות ותאונות.
- מרחב פנוי: יש לתכנן את הסלון כך שיהיה מרחב פתוח ונגיש לכל המשתמשים. פיזור הרהיטים בצורה כזו שתשאיר לפחות כוונון של שני מטרים בין כל רהיט, תספק מקום למעבר נוח ובטוח.
- אזור ישיבה נעים: יצירת צורת ישיבה עגולה או מזוגגת, שם יוכלו להתכנס בני המשפחה, תורמת לאווירה חמה ומזמינה, ומשפרת את תחושת הקהילה.
בטיחות: הימנעות משטיחים
ללא שטיחים: כדי למנוע מצבים של החלקה ונפילה, יש להימנע משימוש בשטיחים בסלון. החומרים שעל הרצפה צריכים להיות מחומר שאינו חלקלק או מבריק ומסנוור, כמו פרקט עמיד או ריצוף מקרמיקה מתאימה או רצפת SPC אט וויניל שיש בה גם אלסטיות ורכות. כל אלה , יחזקו את רמת הבטיחות.
קווי גובה אחידים: יש להציג רצפה עם עומק אחיד שיעזור במניעת נפילות, כך שלא יהיו הבדלים פתאומיים בגובה.
תכנון מטבח ופינת אוכל מותאמים לציבור שומר שבת וכשרות
בעיצוב פנים לדירות קטנות, במיוחד עבור ציבור שומרי שבת וכשרות, יש לשים דגש מיוחד על פרטים שיבטיחו חוויית מגורי יום-יומית נוחה ואסתטית. חשוב שהתכנון יכלול פתרונות אחסון שמתאימים לצרכים הייחודיים של הדיירים, ובו זמנית ישמר את האסתטיקה והנגישות של המרחב.
- אחסון מותאם אישית: בתכנון המטבח, יש לחלוטין להתמקד גם בגודל האחסון. חשוב לקבוע מדפים ומגירות שיכולים להכיל את כמות הכלים הנדרשת, כמו גם פריטים מיוחדים המיועדים לשבת ופסח. תכנון זה מבטיח שיהיה מקום מסודר לכלים הללו, דבר שישמור על סדר ואסתטיקה במטבח. אני נמנעת לתכנן ארונות גבוהים המצריכים שימוש בסולם, בגיל זה היציבות לעיתים מתערערת וחבל להסתכן ולכן חלק מאיחסון כלי שבת, יהיה בפינת האוכל כדי שתהיה נגישות מלאה ללא סיכון.
- שני כיורים: כיור תופס מקום ולכן לעיתים ניבחר כיור כפול או כיור נוסף על חצי אי כדי שעדיין ההפרדה והנוחות יהיו תקפים. אני מעדיפה לבחור חומרים שניתן להכשירם בקלות לקראת פסח גם במשטחי העבודה וגם הכיורים. הטכנולוגיה מציעה לנו מבחר גדול של פתרונות אסתטיים ופרקטיים. כדי שהמטבח יהיה נגיש לכסא גלגלים, לא יהיה ארון מתחת לכיור ומתחת לכיריים. גם שולחן האוכל יהיה בגובה המתאים לאדם עצמאי שרוצה לשבת ואכול עם כולם בכסא הגלגלים שלו. יש גם מתקנים שונים שניתנים לנורדה בלחיצת כפתור, אי שיכיול לעלות ולרדת, ברז לסירים שבין כה מקובל בקרב האמריקאים. מגירות טאץ, ימנעו פגיעה בברכיים כי הידית אינטגרלית.גובה השייש יהיה כגובה השולן לנגישות מלאה אך זה בעיתי עם מייש כלים שמותאם לגובה שייש רגיל. יש כמובן תפרונות שונים, אך כל אלה דורשים תכנון קפדני.
- פינת נטילת ידיים דקורטיבית: אם ניתן והלקוחות עדיין רוצים לארח ,אצור פינת נטילת ידיים ייחודית ודקורטיבית. פינה זו יכולה לכלול כיור קטן, מתקן לסבון, ומדף לאחסון מגבות. חשוב לדאוג לעיצוב שיתמזג עם שאר העיצוב של המטבח והשטח הציבורי , כך שתהיה לא רק פרקטית אלא גם מוסיפה לאסתטיקה הכללית של המרחב.
תכנון פינת אוכל
פינה מעוצבת ואסתטית: פינת האוכל יכולה להיות מותאמת לאירוח משפחתי אפילו מינימלי, ולהיות נוחה ונעימה עבור המארחים והאורחים. תכנון שולחן אוכל שיכול להתרחב כשיש צורך, עם כסאות נוחים שיתאימו גם לבני המשפחה למרות שחלקם יהיו מאוחסנים ומקופלים בארון המיועד, מכניזם שניפתח בקלות כדי להגדיל את השולחן ופלטות מאוחסנות במבנה השולחן כדי לחסוך במקום לאיחסון התוספות, רגליים קלות שניתנות לסגירת מנגנון כך שהשולחן לא יזוז ממקומו ,אך גם ישאר מקום להכנסת הכסא /כסא גלגלים מתחת לפלטת השולחן. לעיתים החלל קטן ולא מאפשר שולחן גדול ואז שולחן עם פלטת זכוכית מחוסמת ושקופה כמובן רק פינות מעוגלות ,תראה כצפה בחלל עם נוכחות מינימלית. בגיל מתקדם, לא אכניס ריהוט שביר או עם פינות חדות מחשש לפציעה עקב איבוד יציבות.
שילוב עם המרחב הציבורי: כדאי לשקול איך פינת האוכל מתמזגת עם המטבח. תכנון פתוח, שבו פינת האוכל צמודה למטבח, מאפשר סגנון חיים שמזמין ומחבר בין החוויה הקולינרית לבין האוכל והפגישות המשפחתיות, חוסכת שטח ונותנת הרגשת מרחב גדולה יותר..
סיכום
בעיצוב המטבח ופינת האוכל, תכנון מוקפד של אחסון במיוחד כשיש כלים חלביים ובשריים ואולי גם לשבת ו/או פסח, שני כיורים, פינת נטילת ידיים דקורטיבית תשתלב עם שאר המרחב בתנאי שהחלל מאפשר זאת. אין זה נכון להעמיס פריטי ריהוט שהתרגלנו אליהם מהעבר, כי אורח החיים בגיל זה, לא תמיד רלוונטי לחשוב על אירוח בדירה. אלא לשכור חלל שמתאים למפגשים משפחתיים שונים בקומפלקס או אצל אחד מהצאצאים. בעבודה מקצועית ומדויקת, ניתן ליצור סביבה שמעבירה את הערכים החשובים של בית יהודי ומשפחה ובו זמנית מעניק את התחושה של חום ונוחות.
אירוח הנכדים
נושא חשוב נוסף הוא כיצד להתאים את המרחב כך שיהיה אפשרי לארח את הנכדים. מומלץ לייעד אזורי משחק או פינת ישיבה נוספת ניידת, או הדומים, כך שניתן יהיה לאפשר מפגשים משפחתיים נעימים ומוקדמים. איחסון נגיש למשחקים יאפשר להנות מהמיפגש כשבסוף המיפגש ההורים יחזירו את המשחקים לארון המיועד.
הסרטון מהווה עדות להצלחת פרויקט- המלצה